Wybieramy ekspres

Wybór ekspresu do kawy powinien opierać się przede wszystkim na własnym „smaku”. Uwagę należy zwrócić również na :

  • - cenę, koszty codziennej eksploatacji/naprawy/serwisu
  • - przeznaczenie
  • - wielofunkcyjność, wydajność
  • - design

Ekspresy automatyczne
Profesjonalne ekspresy automatyczne znajdują zastosowanie w kawiarni, biurze czy restauracji. W biurze zapewnią niewątpliwie każdemu pracownikowi dobry energetyczny początek dnia. Wbudowana dysza umożliwia idealne spienienie mleka. Wbudowane ponadto młynki pozwalają rozkoszować się kawą ze świeżą mielonych ziaren. Zróżnicowane pod względem wydajności znajdą zastosowanie również w domowych kuchniach.
Ekspresy biurowe
Profesjonalne ekspresy automatyczne znajdą zastosowanie w różnej wielkości biurach, recepcji, salach konferencyjnych czy VIP-owskich. Ekspresy biurowe charakteryzuje duża wydajność przy zachowanej wysokiej jakości przygotowywanej kawy nawet i mlecznej. Wśród modeli znaleźć można zarówno te profesjonalne jak i półprofesjonalnych. Tworzone z myślą parzenia kawy o najwyższej jakości.
Ekspresy dla gastronomii
Profesjonalne ekspresy gastronomiczne: automatyczne, kolbowe, vendingowe- znajdują zastosowanie w punktach gastronomiczno-usługowych ale także na stacjach benzynowych. Ekspresy cechuje niezwykła prostota użytkowania połączona z zadowalającą wydajnością ( szczególnie duża e. vendingowe).
Ekspresy kolbowe
Specjalistyczne ekspresy kolbowe w obsłudze wymagają profesjonalnego podejścia- baristy z całym jego sprzętem (młynki, filtry). Ekspresy kolbowe polecane są dla dużej i małej gastronomii( kawiarni, restauracji). Reklamowane ekspresy jedno bądź dwukolbowe wymagają podłączenia do sieci wodne)j.